Smartphone zie je tegenwoordig overal. Iedereen heeft wel zo’n apparaat, en zelfs kinderen van 8 jaar lopen rond met een slimme telefoon. Maar er is maar 1 bedrijf dat echt is begonnen met het ontwikkelen van slimme telefoons, en dat is Apple. De Apple iPhone was het eerste apparaat dat echt succesvol was in de smartphone markt. Dit had alles te maken met het slimme touch screen dat Apple had ontwikkeld. Waar veel bedrijven kozen voor een fysiek toetsenbord, vond Steve Jobs dit verschrikkelijk. Hij wilde iets dat kon veranderen en kwam met het touch screen.

Jarenlang is Apple het grootste bedrijf geweest op het gebied van smartphones. Sinds 2009 is Google echter ook stevig aan de weg aan het timmeren op de smartphone werkt. Sinds een aantal jaar is Google Apple voorbijgestreefd qua marktaandeel. Tegenwoordig zijn er heel veel meer Android telefoons van Google die verkocht worden dan iPhone. Toch is Apple nog steeds een van de grootste telefoonbedrijven.

Apple heeft ervoor gekozen om een eigen software omgeving te maken bij zijn iPhones. Dit is iOS genoemd door Steve Jobs. Dit besturingssysteem is volledig dichtgetimmerd. Google heeft ervoor gekozen om zijn software volledig beschikbaar te stellen voor ontwikkelaars en fabrikanten, maar dit heeft Apple niet gedaan. Alleen Apple kan bij de broncode van het besturingssysteem. Dit levert veel kritiek op, maar heeft ook voor veel succes gezorgd. Het is toch een van de grootste telefoonfabrikanten van de wereld, en ze komen nog steeds met baanbrekende technologieën.

Produceren in China

Apple heeft er sinds het begin van het bedrijf voor gekozen om een groot deel van zijn producten te fabriceren in China. Niet het hele productieproces gebeurt in het Aziatische land, maar een groot deel wel. Dit heeft alles te maken met het feit dat er zo veel kennis is op het gebied van productieprocessen in China. Hier is China namelijk groot mee geworden. Het aanbieden van gunstige omstandigheden, gemixt met de juiste kennis. Hierdoor zijn er heel veel buitenlandse bedrijven naar China getrokken voor het produceren van zijn producten.

Zoals gezegd is het slechts een onderdeel van het totale productieproces van de iPhone, maar het heeft er wel voor gezorgd dat Apple zijn kosten laag kon houden. Hierdoor was er een grotere winstmarge, en dat geld kon allemaal gebruikt worden voor het ontwikkelen van de juiste producten. Dit gebeurt overigens nog steeds volledig in Amerika. In China wordt slechts gebruik gemaakt van grote fabrieken om de iPhones in elkaar te zetten. De losse onderdelen worden weer in andere fabrieken gemaakt.

Als je kijkt naar de ingewikkeldste onderdelen van de iPhone zie je dat deze toch vooral worden gemaakt in de westerse wereld. Dingen als de processor en de andere geavanceerde instrumenten worden in landen als Duitsland en Frankrijk gemaakt. Vervolgens wordt elk onderdeel naar China gestuurd, en hier worden de iPhones in elkaar gezet. Het is dus blijkbaar goedkoper om alle onderdelen te produceren over de hele wereld en deze vervolgens te verzenden naar China, dan ze op 1 plek maken. Dit heeft alles te maken met het zoeken van de juiste kennis en lage arbeidskosten.