De economie van China is heel erg veelzijdig en groot. De groei die de economie doormaakt is bovendien zeer indrukwekkend. Al jarenlang is China de snelst groeiende economie van de hele wereld. Vooral de export van het land is substantieel. Een groot deel van de 20 grootste havens van de wereld ligt dan ook aan de Chinese kust. Als je kijkt naar de totale hoogte van de toegevoegde waarde met betrekking tot export staat China fier bovenaan. Bijna een kwart van de toegevoegde waarde van de wereldwijde export is toe te rekenen aan China.

Eigenlijk exporteert China naar de hele wereld. Vooral de VS en Europa zijn grote importeurs van producten die in China geproduceerd zijn. Kijkende naar de exportproducten laat zien dat, qua waarde, computers het belangrijkst zijn voor China. In 2015 exporteerde China voor 188 miljard dollar aan computers. Sowieso zien we dat de elektronica het sterkst vertegenwoordigd is in de Chinese export. Maar ook grondstoffen als olie, ijzer en goud zijn veel geld waard. Veel bedrijven verdienen veel geld aan de Chinese export. Op deze pagina gaan we 6 van de grootste exportbedrijven behandelen.

PetroChina

We beginnen bij PetroChina. PetroChina is de grootste olieproducent van het hele land. In 2015 bedroeg de omzet van dit bedrijf zelfs meer dan 370 miljard dollar. Het is een relatief jong bedrijf dat in 1999 werd opgericht. Het hoofdkantoor van het Chinese bedrijf is gevestigd in Beijing, de hoofdstad. Naast olie produceert PetroChina eigenlijk elke vorm van energie. Aardgas, benzine en eigenlijke elke vorm van motorbrandstof wordt geproduceerd door dit grote bedrijf. De energie wordt door PetroChina over de hele wereld gedistribueerd.

Hoewel het bedrijf verhandelbaar is op meerdere internationale aandelenbeurzen is de Chinese overheid de grootste aandeelhouder. De overheid heeft dus het meest in de melk te brokkelen. Aan de hand van de overheid is PetroChina heel erg bezig met het ontwikkelen van groene en schone energievormen. Het Chinese beleid is de laatste jaren erg aan het kantelen naar de groene kant. Hierdoor wordt er veel geld van PetroChina geïnvesteerd in nieuwe ontwikkelingen. Toch blijven er ook veel fossiele brandstoffen geëxporteerd worden naar de rest van de wereld.

Sinopec-China Petroleum

Sinopec-China Petroleum is ook een olie en gasbedrijf dat door de Chinese overheid wordt gerund. De Overheid is ook de grootste en enige aandeelhouder van Sinopec-China. Het bedrijf werd opgericht in 1998. Een groot deel van de olie en van het gas dat door Sinopec geproduceerd wordt, wordt verkocht aan de westerse wereld. Dit gebeurt zowel via grote pijpleidingen als via schepen of treinen. Sinopec is een hele grote exporteur. In 2014 werd Sinopec als 3e geplaatst op de lijst van grootste bedrijven. Deze lijst werd gemaakt voor de Fortune Global 500.

SAIC Motor

SAIC Motor is het enige bedrijf dat we hier noemen dat is gespecialiseerd in het produceren en verkopen van verschillende voortuigen. Bij SAIC is er vooral gekozen voor het produceren van persoonsvoertuigen. Zoals wel vaker het geval is bij dit soort grote bedrijven, kan er een mix worden opgesteld van auto’s die door SAIC zelf worden verkocht, en door samenwerkende bedrijven. Dit laatste werkt in de vorm van joint-ventures. Dit is een intensieve samenwerking. De productie en de verkoop van bijvoorbeeld auto’s wordt dan opgesplitst in verschillende onderdelen.

Bedrijven waar SAIC Motor joint-ventures mee is aangegaan zijn onder meer bekend voor de verkoop van Volkswagen, Skoda en Chevrolet auto’s. Vooral de merken die net genoemd zijn zorgen ervoor dat de export van SAIC Motor heel internationaal is georiënteerd. De hele wereld is geïnteresseerd in de aankoop van bijvoorbeeld een Volkswagen. SAIC verkoopt ook eigen merken, deze worden vooral in China verkocht. SAIC is een bedrijf dat van de Chinese overheid is. Het hoofdkwartier kun je vinden in Shanghai.

Gree Electric Appliances

Gree Electric Appliances is een heel groot Chinees bedrijf. Het is de grootste airco exporteur van China, en dus ook van de hele wereld. China is namelijk de grootste producent van airco’s wereldwijd. Bijna 80% van alle airco’s worden in China gemaakt. Bovendien is Gree Electric een van de weinige bedrijven die wij noemen die geen eigendom is van de overheid. Naast de airco’s staat Gree nog bekend om veel meer producten. Vooral huiselijke, elektrische apparaten worden geproduceerd door Gree. Hierbij kun je denken aan waterkokers, verwarmingen, et cetera. De producten van Gree kun je vinden over de hele wereld. Vooral in Japan en in Amerika worden heel veel producten gekocht die gemaakt zijn door Gree.

Aluminum Corporation of China

Aluminum Corporation of China is een bedrijf dat grotendeels in handen is van de Chinese overheid. Je kunt de aandelen van dit bedrijf ook kopen op de beurs van New York of van Hong Kongs. Het is de op een na grootste aluminiumproducent van de wereld. Een groot deel van het aluminium wordt grotendeels uit de grond gehaald in China. Althans. De basisstoffen die nodig zijn om van aluminium een werkbare en handige bouwstof te maken kun je allemaal vinden in de Chinese bodem. Dit bedrijf verkoopt zowel pure aluminium als producten die gemaakt zijn van deze grondstof.

Sinopharm Group

Sinopharm Group is een heel ander bedrijf dan de bedrijven die we op de rest van de pagina hebben behandel. Sinopharm Group handelt namelijk farmaceutische producten. In de farmaceutische industrie gaat heel erg veel geld om. Sinopharm is dan ook een bedrijf dat een miljarden omzet heeft. De Chinese overheid heeft het meerderheidsbelang in de Sinopharm Group. Dit is wel vaker het geval bij Chinese bedrijven. Dit houdt de Sinopharm Group niet tegen om internationaal te handelen.

Een groot deel van de medicijnen die worden verkocht door de Sinopharm Group worden namelijk verkocht in andere landen dan in China. Vooral in Noord-Amerika en in Europa worden veel medicijnen verkocht. Een groot deel van de binnenlandse farmaceutische industrie is ook weggelegd voor Sinopharm Group. Het bestrijkt een groot aandeel van de totale omzet.