Er zijn heel veel grote smartphone fabrikanten te vinden in de wereld. In Nederland willen we vooral telefoons van grote merken als Apple en Samsung, maar ook de Chinese telefoons zijn de laatste jaren erg populair aan het worden. China is een heel groot land met zeer veel inwoners, en de Chinese merken hebben dus in hun eigen land al een hele grote afzetmarkt. Dit zorgt ervoor dat de merken heel veel geld hebben kunnen verdienen zonder dat ze zich hebben hoeven focussen op de westerse markt. Er is dus al heel veel kennis en geld vergaard voordat de markt in Europa of Amerika werd betreden.

Hierdoor zijn de Chinese merken dus relatief groot geworden, en hebben ze met veel macht hun intrede kunnen maken in bijvoorbeeld de Nederlandse markt. Op deze pagina zullen we het hebben over een aantal Chinese telefoon(merken) dat je in Nederland of in de rest van Europa kan kopen.

Oppo

Oppo is een heel jong bedrijf in de telefoonwereld. De eerste telefoon die Oppo uitbracht is namelijk pas ontwikkeld in het jaar 2008. Dit was uiteraard nog een hele simpele telefoon die over niet heel veel functies beschikte. In 2011 werd de eerste smartphone door Oppo gemaakt. Dit was in China gelijk een vrij groot succes, maar de wereldwijde markt kreeg pas echt te horen van Oppo in 2012. Toen werd namelijk de Oppo Finder geïntroduceerd. Deze smartphone was een groot succes, en hij zorgde ervoor dat Oppo nieuwe telefoons kon uitbrengen in Europa.

In 2015 werd de Oppo r7 uitgebracht in Europa. Deze telefoon is ook in Nederland te kopen. De telefoon loopt op Android, het grote besturingssysteem van Google. Deze telefoon was heel erg populair in Nederland en de rest van Europa. Er werden miljoenen exemplaren van deze smartphone verkocht, wat de echte doorbraak van Oppo was. Er werd op deze smartphone ook voor het eerst gewerkt met Color. Dit is de eigen Android variant die Oppo heeft gemaakt. Dit is mogelijk omdat Google de broncode van Android openbaar heeft gemaakt.

Huawei

Huawei is waarschijnlijk de grootste en bekendste Chinese smartphonefabrikant. Al jarenlang zijn de telefoons van Huawei te verkrijgen op de Europese markt. Huawei maakt tegenwoordig alleen nog maar smartphones, de simpele telefoons hebben het assortiment van de fabrikant verlaten. Doordat Huawei wereldwijd zo bekend is zijn er ondertussen ruim 7000 mensen werkzaam bij het bedrijf die zich fulltime bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe functies voor de telefoons van Huawei. Deze R&D (Research and Development) medewerkers zijn verspreid over de hele wereld, in 16 speciale R&D-centrums.

De smartphones van Huawei zijn in meer dan 170 landen te koop. Dit is vaak een van de meest problematische dingen voor een Chinese fabrikant. Het is namelijk erg lastig om wereldwijd beschikbaar te zijn voor klanten. Omdat dit Huawei wel is gelukt is het voor Huawei een stuk makkelijker om door te groeien. Als je eenmaal bekend bent, kun je de focus verleggen van het bekend worden naar het bekend blijven. Dit doet Huawei door zijn smartphones steeds betrouwbaarder te maken, wat ze erg goed lukt.

Meizu Smartphone

Ook Meizu is heel erg groot, maar Meizu verkoopt zijn producten iets minder wereldwijd dan Huawei. Wel is de fabrikant in China groter dan Huawei. Als je kijkt naar de totale afzet van mobiele telefoons zie je dat Meizu op de 11e plek staat. Dit is toch heel indrukwekkend voor een bedrijf dat eigenlijk nauwelijks smartphones verkoopt in Nederland. Bovendien is Meizu een bedrijf dat niet in handen is van de Chinese overheid. Bij veel Chinese bedrijven is dit wel het geval. Meizu is opgericht door een Chinees die zijn middelbare school niet heeft afgemaakt. Hij had een goed idee, en besloot dit uit te voeren.

Dit is tot nu toe erg goed gelukt. Met een omzet van meer dan een half miljard dollar kun je Meizu gerust een welvarend bedrijf noemen. Het bedrijf is begonnen met het verkopen van mp3 en mp4 apparaten. Dit zijn producten waar je respectievelijk audio- en videobestanden mee kunt kijken. In 2007 bracht Meizu zijn eerste telefoon uit. In 2011 werd de eerste smartphone uitgebracht. Deze had Android als besturingssysteem. Hierdoor is het eg groot geworden. Android is namelijk erg populair.

Honor

Honor is in Europa en de rest van de wereld ook heel populair. Het heeft al heel erg veel smartphones uitgebracht die heel erg veel verkocht zijn. Zoals hierboven ook al staat aangegeven is het voor Chinese merken extra moeilijk om groot te worden in de rest van de wereld. Dit heeft te maken met het feit dat de wereld altijd een beetje neerbuigend kijkt naar de producten die uit China komen. Vaak wordt dit namelijk geassocieerd met goedkoop en slechte kwaliteit.

De smartphones van Honor draaien allemaal op het besturingssysteem van Google genaamd Android. Hierdoor heb je als gebruiker van de Honor te mogelijkheid om talloze mooie en goedwerkende applicaties te downloaden. Honderdduizenden spellen en apps zijn voor je beschikbaar. Hierbij kun je ook denken aan online casino spellen. Je kunt lekker gokken op je smartphone van Honor. Ook apps als Facebook en YouTube zijn volledig toegankelijk op een Honor Smartphone.

Elephone

Elephone is misschien de meest onbekende in dit rijtje van grote Chinese smartphone fabrikanten. Het is dan ook wat lastiger om een Elephone smartphone te kopen in een Europese winkel. Je kunt deze telefoons het beste kopen via de officiële web store van Elephone. De Elephone loopt op een eigen versie van Android die is gemaakt door Elephone zelf. Dit houdt in dat je zowel de mooie functies kunt gebruiken die Google zelf bedacht heeft als een aantal extra’s van Elephone.

Een Elephone apparaat is relatief goedkoop. Je kunt het topmodel al krijgen voor maximaal 200 euro! Hierdoor worden veel potentiele klanten een beetje sceptisch. Hoe kan een echt goede telefoon nou maar 200 euro kiezen? Dit heeft alles te maken met het feit dat de Chinese fabrikanten erg goed zijn in het goedkoop produceren en inkopen van onderdelen. Hierdoor kunnen mooie dingen goedkoop gemaakt worden. De Elephone telefoons werken namelijk gewoon goed en zijn betrouwbaar.