Als je kijkt naar de producten die in China gemaakt worden, zie je dat er vooral heel erg veel technologie wordt ontwikkeld. Er is een grote kans dat de telefoon of de computer waarop je deze tekst leest (deels) is gemaakt in China. De producten die door de Chinezen gemaakt of in elkaar gezet worden roepen niet altijd een even positieve gedachte op bij westerse klanten. Chinese producten worden vaak gezien als goedkope (namaak) varianten. Dit is echter vaak compleet onterecht. Veel producten zijn uiterst duurzaam en werken erg goed. Op deze pagina kijken we naar een aantal Chinese technologiebedrijven.

Zo is China groot geworden in de technologie

Het heeft heel erg geholpen dat China een tijd lang communistisch is geweest. De overheid heeft veel macht over de burgers. Dit heeft ervoor gezorgd dat de overheid beleid voerde dat ervoor zorgde dat de burgers uitsluitend producten kon gebruiken die gemaakt waren in China. Hierdoor is de economie van het land heel erg groot geworden. Bedrijven konden heel veel winst maken en daardoor grotere fabrieken bouwen. Dit maakte het ook voor buitenlandse bedrijven interessant om te investeren in China. De arbeid was goedkoop en er was veel kennis.

Doordat het land eerst volledig communistisch was, was het erg moeilijk om te handelen in het land. Dit probleem heeft de Chinese overheid aangepakt door te gaan werken met speciaal economische zones. In deze zones golden andere regels dan in de rest van het land. Deze zones floreerden en veel bedrijven trokken er naartoe. Doordat deze zones aan de kust lagen kon er heel veel worden geëxporteerd. De Chinese havens zijn heel erg groot geworden door deze regelgeving. Ze zijn grote havens als de haven van Rotterdam inmiddels ver voorbijgestreefd.

LeEco

LeEco is en relatief nieuw bedrijf dat heel erg groot is geworden. Het is pas in 2004 opgericht in China. Tegenwoordig bestaat het bedrijf uit verschillende onderdelen. De LeEco holding bestaat uit een muziek, een mobiel, een virtual reality en een auto-onderdeel. Al deze verschillende onderdelen zou je ook bedrijven kunnen noemen, ze beschikken ook over een eigen bestuur en werken eigenlijk compleet apart van elkaar. Wel kan er kennis worden uitgewisseld, waardoor je ziet dat de verschillende onderdelen van LeEco dezelfde sterke punten hebben. Er is veel kennis in het hele bedrijf, zowel wat betreft de productie als de technologie van de producten zelf.

LeEco is heel erg bezig met het ontwikkelen van nieuwe vormen van entertainment. Dingen als het livestreamen van concerten komen origineel van LeEco. Ook zelf-rijdende auto’s bevinden zich in een ver geëvolueerd stadium bij het autogedeelte van LeEco

China Aurospace Science and Technology Corporation

Dit is een heel belangrijk bedrijf voor China. Dit bedrijf is namelijk verantwoordelijk voor de ruimtevaarten van bijvoorbeeld satellieten. Ook CASTC is een heel groot bedrijf en het is volledig in handen van de Chinese overheid. Dit is niet zo gek want het is natuurlijk voor een land als China heel belangrijk dat de ruimtevaart operaties op een hoog niveau zijn. Het is namelijk heel erg prestigieus. Voor China zou het heel erg pijnlijk zijn als ze ver zouden achterlopen op dit gebied op landen als Amerika of Rusland.

De technologie die bij CASTC ontwikkeld wordt is de laatste jaren erg baanbrekend. Sinds 1999 bestaat het bedrijf officieel in Beijing en er zijn sindsdien vele onderdelen van het bedrijf omgedoopt tot bedrijf. De fabrieken en kantoren kun je door heel China vinden. In totaal werken er meer dan 170 duizend mensen bij CASTC.

Alibaba

In Nederland is Alibaba vooral bekend geworden doordat er goedkope spullen kunnen worden besteld. Dit is ook de belangrijkste taak die Alibaba zich heeft voorgenomen. Het bedrijf verstuurt zijn producten over de hele wereld. Het kan zo goedkoop doordat het een van de eerste bedrijven was die te maken had met technologie die het verzenden van dit soort producten rendabel maakte.

Alibaba is echter nog veel meer dan dit. Zoals dit bedrijf zelf aankondigt op zijn website is het bedrijf erg trots op het faciliteren van de mogelijkheid voor het verkopen van allerlei producten voor ondernemers. Het zijn dus niet de producten van Alibaba die verkocht worden. Alibaba verzorgt tegenwoordig slechts voor het netwerk. Bedrijven kunnen hun spullen aanbieden op de site, en Alibaba zorgt voor de marketing en de verzendmogelijkheden. Een heel interessant concept dat zeker geen windeieren heeft gelegd. Wereldwijd worden veel spullen verkocht via de website.

Baidu

Baidu is een sociaal netwerk dat speciaal is gemaakt voor Chinese mensen. Het is een beetje het Facebook van China. Het is een heel jong bedrijf, maar toch waren er in het einde van het jaar 2016 bijna 800 miljoen actieve gebruikers van het netwerk! Baidu is heel groot geworden omdat het voor de Chinese overheid makkelijk was om sites als Facebook te blokkeren. Door dit te doen kon makkelijk de weg vrij gemaakt worden voor een dienst als Baidu. Een speciale functie van de dienst Baidu heeft te maken met de marketing.

Baidu heeft er namelijk voor gekozen om ook een soort verkoopdienst in de dienst te bouwen. Deze technologische vondst heeft ervoor gezorgd dat Baidu erg groot is geworden, ook buiten China.

Xiaomi

Xiaomi is de grootste telefoonfabrikant van China. Doordat er heel erg veel technologische bedrijven hebben geïnvesteerd in fabrieken en kennis in China werd het voor Chinese bedrijven ook een stuk makkelijker om telefoons te ontwikkelen en te produceren. Xiaomi is een voorbeeld van een bedrijf dat hier erg groot door is geworden. In het begin van het bedrijf werd er alleen verkocht in China. Door grote invoerheffingen ten opzichte van buitenlandse fabrikanten als Apple was het voor Chinezen een stuk makkelijker en goedkoper om Chinese merken als Xiaomi te kopen.

Sinds een paar jaar is Xiaomi ook heel populair aan het worden in de rest van de wereld. De technologie die in Chinese telefoons gebruikt wordt was een stuk duurder bij andere merken. Toen de westerse consument doorhad dat de telefoons van Xiaomi van grote kwaliteit waren groeiden de verkoopcijfers gestaag.