Vandaag de dag kan bijna niemand meer zonder een smartphone. De slimme telefoons worden bijna overal voor gebruikt. Je agenda, je email of bijvoorbeeld het spelen van een spelletje, je smartphone wordt meerdere uren per dag gebruikt. Maar wat maakt een telefoon nou precies een smartphone? Op deze pagina zullen we het hebben over een aantal belangrijke elementen waarover een smartphone moet beschikken. Ook zullen we een korte geschiedenis van de smartphone beschrijven.

Zo begon het

De eerste smartphones werden Pda’s genoemd. Dit waren een soort minicomputers. Er zat een volledig toetsenbord op de telefoons en er waren een aantal leuke features. Zo was er een (beperkte) internettoegang. Je kon nog geen touch screen gebruiken. Apple was het eerste bedrijf dat een telefoon uitbracht die beschikte over een touch screen. Dit was de eerste iPhone. Dit was een ware revolutie in de telefoonwereld. Allerlei fabrikanten probeerde de iPhone na te apen. Dit was echter moeilijker dan gedacht. Pas na enkele jaren kwam Google in de buurt.

Besturingssystemen

Als je kijkt naar de smartphone wereld van vandaag de dag zie je dat er 2 besturingssystemen zijn die bijna de hele markt in handen hebben. Dit zijn iOS en Android. iOS is gemaakt de Apple en iOS door Google. iOS is jarenlang de grootste geweest, maar Google heeft sinds een tijdje het stokje overgenomen. Apple is de enige die iOS apparaten mag uitbrengen. Google heeft voor een andere methode gekozen. Zijn besturingssysteem is voor elk bedrijf beschikbaar. Samsung, HTC en Xiaomi zijn voorbeelden van bedrijven die hier heel erg van hebben geprofiteerd.

Voordelen van een smartphone

Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een smartphone? Waarom is dit apparaat een zo’n groot onderdeel van ons leven geworden. We hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet.
De eerste die genoemd moet worden is uiteraard het feit dat je te allen tijde met mensen in contact kan komen. Je hoeft nooit meer te wachten om iemand te spreken, ook niet als diegene aan de andere kant van de wereld woont. Het is niet langer nodig om te wachten op het bezorgen van brieven. Een berichtje krijg je gelijk nadat hij is gestuurd binnen.

Toch is het grootste voordeel van de smartphones het feit dat er eindeloos veel applicaties voor gemaakt kunnen worden. Er is voor bijna elk doeleinde wel een applicatie uitgebracht. Je email, een camera of mooie muziekapplicaties zijn in zowel de applicatie winkel van Google als van Apple te vinden. Dit heeft als gevolg dat je niet meer allerlei apparaten bij je hoeft te hebben. Je smartphone is de ideale combinatie van een camera, een tomtom, een mp3-speler een telefoon en nog veel meer. Alles is binnen handbereik

Ook voor de zakelijke markt is de smartphone een goede uitkomst gebleken. Productiviteitsapplicaties als Word en Excel zijn voor iedereen beschikbaar, en je kunt waar je ook bent nog even een documentje aanpassen. De ideale combinatie van heel veel dingen, dat is dus de juiste omschrijving voor een smartphone.